صفر تا صد نحوه ارسال صورت معاملات فصلی
یکی از مسئولیت های مهم افراد حقیقی و حقوقی به عنوان صاحبان کسب و کار های مختلف، ارسال صورت معاملات فصلی است. امروزه این گزارش ها به صورت آنلاین و اینترنتی ارائه میشوند، که نسبت به روش های سنتی و حضوری گذشته، بسیار سادهتر شده است. با این حال، برای افزایش سهولت در این فرآیند، لازم است نکاتی را در این زمینه مد نظر قرار داد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با جزئیات ارسال صورت معاملات فصلی، با شرکت پارس حسابان همراه باشید. تا تمامی نکات مربوط به نحوه ارسال صورت معاملات فصلی را برای شما توضیح دهیم.
صورت معاملات فصلی چیست؟
تمامی سازمان ها و مؤسسات خصوصی و دولتی موظف به ارسال صورت معاملات فصلی هستند. این صورت ها باید حداکثر تا یک ماه پس از انجام معامله از طریق سامانه گزارش فصلی به سازمان امور مالیاتی ارسال شوند. تأخیر در ارسال اطلاعات میتواند منجر به جریمه های مالی برای مودیان شود. در مورد معاملات کوچک که مبلغ آن ها تا ده درصد حد نصاب تعیین شده است، نیازی به ارسال ماهانه نیست. اطلاعات میتوانند هر سه ماه یک بار به سامانه ارسال شوند. همچنین، سازمان ها باید کارت اقتصادی دریافت کرده و کد اقتصادی خود را ثبت کنند تا بتوانند به سامانه معاملات فصلی دسترسی پیدا کنند و مستندات خود را ارائه دهند. زیرا بدون کد اقتصادی، هیچ مستنداتی از سوی مودی پذیرفته نخواهد شد.
مهلت تنظیم و ارسال صورت معاملات فصلی
مهلت ارسال صورت معاملات فصلی از پایان هر فصل به مدت یک ماه و نیم تعیین شده است. مودیان مالیاتی موظفند تمامی معاملات فصلی خود، شامل قرارداد ها، خرید ها، فروش ها و موارد مشابه را به تفکیک و در زمان مقرر ارسال کنند. در غیر این صورت، مشمول جریمه خواهند شد. لازم به ذکر است که این فهرست جدا از اظهارنامه مالیاتی است.
معافیت در ارسال صورت معاملات فصلی
معافیت های ارسال صورت معاملات فصلی طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، شامل چندین مورد است که به شرح زیر میباشد. نخست، فروش کالا و خدمات به مصرفکننده نهایی از گزارشگیری معاف است. معاملاتی که با مشمولین ماده 81 انجام میشود، مانند افرادی که در بخش های کشاورزی، دام پروری و پرورش ماهی فعالیت دارند، نیز معافیت دارند. معاملات کوچک، یعنی خرید و فروش هایی که مبلغ آن ها تا ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک باشد (تا سقف ۴۵۰ میلیون ریال برای سال ۱۳۹۹ و ۶۵۰ میلیون ریال برای سال ۱۴۰۰)، از دیگر موارد معافیت هستند.
علاوه بر این، خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند، مانند نهاد های دولتی، نیز مشمول معافیت میشود. همچنین خرید و فروش اوراق بهادار و سود و کارمزد مربوط به آن ها، خرید و فروش سهام الشکره و حق تقدم سهام یا سهم الشرکه نیز از این معافیت ها بهرهمند هستند. سود و کارمزد جریمه های بانکی شامل صندوق تعاون و مؤسسات اعتباری غیربانکی مجاز نیز در این دسته قرار دارد. حق عضویت اعضای مجامع حرفهای و تشکل های غیردولتی، کمک ها، جوایز و هدیه های بلاعوض نیز از گزارش گیری معاف هستند. همچنین جرائم و خسارات شامل انواع عوارض و مالیات (به جز مالیات بر ارزش افزوده) و حق شارژ و نگهداری ساختمان نیز مشمول این معافیتها میباشند.
نکات مهم در نحوه ثبت و ارسال گزارش معاملات فصلی
برای ثبت و ارسال صورت معاملات فصلی، طبق ماده ۱۶۹ مکرر، اشخاص باید به نکات مهمی توجه کنند. نخست، فهرست معاملات باید بر اساس نام مشتریان و انواع کالا های خرید و فروش و خدمات ارائه شده تنظیم شود. موارد بازگشت از فروش نیز باید در قالب یک فهرست جداگانه و بر اساس موارد ذکرشده تهیه و ارسال گردد. مؤدیان باید دقت کنند که در بخش های مربوط به کد کالای اقتصادی و خدمات و کد نشانی، هیچ اطلاعاتی وارد نکنند و این ستون ها باید خالی باقی بمانند. در زیر بخش های نام خریدار یا فروشنده، لازم است که نام و نام خانوادگی به طور کامل ذکر شود. در بخش های مربوط به شرح کالا یا خدمات، نوع کالا یا خدمات باید به طور دقیق توضیح داده شود و از عبارات مختصر پرهیز گردد.
مؤدیانی که در زمینه ارائه خدمات فعالیت دارند، باید نوع خدمات خود را به طور واضح و کامل بیان کنند. تمام مؤدیان موظف هستند که فهرست های فعالیت های خود شامل لیست خرید، فروش، دریافت و پرداخت را به صورت جداگانه تهیه کرده و به سازمان یا حوزه امور مالیاتی مربوطه تحویل دهند. مؤدیان فعال در امور پیمانکاری باید فهرست قرارداد های خود را بر اساس قالب های مشخصشده آماده کنند و اعلام نمایند.
سخن پایانی
شرکت حسابداری پارس حسابان در این مقاله به بررسی روش های ارسال صورت معاملات فصلی پرداخته است. از آنجا که تهیه گزارش های خرید و فروش یا ارسال صورت معاملات فصلی برای تمامی کسب و کار ها الزامی است، لازم است که این گزارش ها از طریق یکی از دو روش اپلیکیشن یا سامانه اینترنتی ارسال شوند.